Niedźwiedzie



Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos)

Jest jedynym gatunkiem niedźwiedzia występującym w Polsce. Zamieszkuje Europę, Azję i Amerykę Północną. Charakteryzuje się brązową sierścią i widocznym garbem w okolicy przednich kończyn. Amerykański podgatunek, Ursus arctos horribilis, jest również znany jako grizzly lub niedźwiedź szary.

Brown-Bears.jpg




Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus)

Zamieszkuje północne koło podbiegunowe (Arktyka). Jego białe futro jest w rzeczywistości przezroczyste a skóra czarna, działając jak mini-szklarnia. Żywi się niemal wyłącznie mięsem, a jego głównym źródłem pożywienia są tłuste foki. Polują na krach lodowych, choć są również doskonałymi pływakami, osiągając prędkość do 10 km/h. Potrafią pływać po kilka godzin bez przerwy na ogromnych dystansach, sięgających nawet 100 km. Jest jedynym gatunkiem niedźwiedzia, który aktywnie poluje na ludzi.


images?q=tbn:ANd9GcQCNVR7s-9QjoJdNlbMN6QrJzGtxJBYWrtxjES135WY_A&s=10




Niedźwiedź czarny, baribal (Ursus americanus)

Zamieszkuje Amerykę Północną. Wbrew temu, co mogłaby sugerować nazwa, niedźwiedź czarny występuje nie tylko w barwie czarnej, lecz również cynamonowej (cinnamon), białej lub blond (kermode/spirit) i srebrno-niebieskiej (glacier). Jest mniejszy od niedźwiedzia brunatnego i bardziej lękliwy. Rzadko dochodzi do konfrontacji z człowiekiem, częściej wybiera ucieczkę lub udawany atak. Jest najliczniejszym gatunkiem niedźwiedzia występującym w Ameryce Północnej, o najniższym stopniu zagrożenia.


images?q=tbn:ANd9GcTmlw0ddj0RzlkXQuo3o7YqO1FvKlk6b4wKGON3_uSNyVHg8ffhgfmNme56&s=10




Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź księżycowy (Ursus thibetanus)

Występuje w Azji, od Iranu aż po Japonię. Ma czarne futro, z charakterystycznym białym wzorem na piersi, przypominającym księżyc. W tradycyjnej medycynie chińskiej jego żółć jest uznawana za lekarstwo, stąd bywa łapany przez kłusowników i przetrzymywany na "farmach żółci".


Asiatic-Black-Bear.jpg




Niedźwiedź bambusowy (Ailuropoda melanoleuca)

Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest prawdziwą pandą. Nieporozumienie to wynika z jego podobieństwa do pandki rudej, choć w rzeczywistości bliżej temu gatunkowi do niedźwiedziowatych niż szopowatych. Występują dwa podgatunki, pierwszy o dobrze znanym czarno-białym umaszczeniu, oraz brązowo-biały, z Qinling. Żywi się głównie bambusem, choć jego układ pokarmowy jest lepiej przystosowany do jedzenia mięsa. Pomimo, że bambus jest mało efektywnym źródłem pożywienia, jego wąska specjalizacja jest w pewnym sensie geniuszem ewolucyjnym - ogromne połacie lasów bambusowych i brak naturalnych drapieżników pozwoliło temu niedźwiedziowi na spędzaniu życia na nie robieniu nic, oprócz jedzenia, jedzenia, jedzenia...


images?q=tbn:ANd9GcR-Tpild2juPUuhUisn9oHdSSGrnwagSHjg78J-WF0Ry8JvdmyZ4hU5dfGZ&s=10




Biruang malajski (Helarctos Malayanus)

Jest najmniejszym gatunkiem niedźwiedzia, stojąc na dwóch łapach osiąga około 150cm. Występuje w Azji południowo-wschodniej, między innymi w Malezji i na Borneo. Ma czarne futro i charakterystyczny żółto-pomarańczowy wzór na piersi, przypominający literę "U", stąd jego angielska nazwa, Sun Bear. Spędza większość życia na drzewach, co umożliwia mu jego mały rozmiar i zakrzywione pazury. Nie zapada w sen zimowy. Żywi się głównie owadami, owocami i miodem. Z uwagi na jego... nietypową budowę, bywa mylony z człowiekiem w stroju niedźwiedzia.


news-may-sunbear.jpg




Wargacz leniwy (Melursus Ursinus)

Zamieszkuje subkontynent Indyjski. Swoją nazwę zawdzięcza wydłużonym wargom, które umożliwiają mu wsysanie owadów. Ma czarną sierść, wyjątek stanowi biała plama w kształcie litery "V" na piersi. Jest jednym z najagresywniejszych żyjących gatunków niedźwiedzi, konfrontacje z ludźmi są częste, krwawe, a nawet śmiertelne (dla ludzi). Pomimo tego faktu są relatywnie łatwe do oswojenia. W dawnych Indiach były tresowane do celów rozrywkowych, jak taniec i sztuczki. Dziś ta praktyka jest nielegalna, a ostatni tańczący niedźwiedź został uwolniony w 2009 roku.


images?q=tbn:ANd9GcRcsyrilHiz1fbPQnHlWDSCfXXtzpBdAEtCG3RLP2VAKLOyuearbG-XK7dP&s=10




Niedźwiedź andyjski (Tremarctos Ornatus)

Zamieszkuje Andy, łańcuch górski w zachodniej Ameryce Południowej. Ma czarną sierść, a na pysku zwykle występują białe znaczenia przypominające okulary, stąd jego angielska nazwa, spectacled bear. Podobnie jak biruang, dużą część życia spędza na drzewach i nie hibernuje się. Jest blisko spokrewniony z wymarłym już niedźwiedziem krótkopyskim.

spectacled2.jpg